— B-pentue —

5.2.2021

"Rati riti ralla, tuli talvi halla. Kuuraparta, tuiskutukka, lumiviitta, harmaasukka. Rati riti ralla, semmoinen on halla." Talvi ja lumi tuli Suomeen ja alkoi Japaninpystykorvien suosikki vuodenaika. Nämä paksuturkkiset, tummasilmäiset, musta kirsuiset ilopillerit ottavat kaiken ilon irti lumikinoksista. Ne hyppivät ja loikkivat kinoksissa, möyrivät ja pyöriskelevät lumessa, työntävät päänsä lumen alle ja eikä pakkanenkaan niitä haittaa. Olemme saaneet Utun A- ja B-pentueelta ihania talvikuvia. Kuvissa esiintyy Utun jälkeläisiä molemmista pentueista. Kiitos kuvista.

16.6.2020

Utu astutettiin kahdella uroksella tämän pentueen kohdalla. Saimme polveutumismäärityksen tulokset ja kaikkien pentujen isä on Maho Mirai Russian Roulette alias Tino. Onnea isälle!

7.6.2020

Tänään kaikki pennut ovat lentäneet pentulaatikosta kohti uusia seikkailuja. Pentulaatikko ei ole enää ollut pitkään aikaan kotinne vain satunnainen leikkipaikka. Meidän asuntomme ja piha on ollut näiden energisten pentujen leikkikenttänä viimeiset 2,5 viikkoa kokonaisuudessaan. Toukokuun viimeinen viikko ja kesäkuun ensimmäinen viikko ovat olleet lämpimät ja aurinkoiset ja pennut ovatkin viettääneet pihalla paljon aikaa. Kukkapenkit on pitänyt aidata näiltä riiviöiltä ja aitauksista huolimatta jotkut pikkuputarhurihuiskut ovat onnistuneet tuhoamaan kukkaistutukset. Kaivoivatpa nämä vitivalkoiset pennut itselleen myös ison pesäkuopan tuijan juurelle, eivätkä enää olleet niin valkoisia. Onneksi japsipennun turkki on yhtä helppohoitoinen kuin aikuisenkin.

Pentujen uudet perheet ovat aloittaneet oman kasvatustyönsä ja nurkkalautojen suojaamisen. Pienet naskalihampaat alkoivat jo täällä ollessaan etsiytymään nurkkalautojen ja sähköpistorasiakoteloiden luo tylsyttämmään hampaitaan. Uusilla kodeilla on paljon työtä edessään mutta pentuaika on lyhyt ja edessä odottaa paljon ihania hetkiä rakkaan japaninpystykorvan kanssa.

Itsellä on tänään tätä kirjoittaessani tyhjä olo. Pentulaatikko on siivottu pois ja kotiin on laskeutunut rauha ja järjestys. Pentujen muutto on ollut haikeaa eikä kyyneleiltä ole pystynyt välttymään. Nyt oli todella vaikeaa luovuttaa ensimmäinen pentu mutta myös, kun kaikki olivat lähteneet, iski kova ikävä tätä kuusikkoa. Nämä ovat olleet kuitenkin ilon kyyneleitä.

Kaikkea tätä ennen syksy- ja talvi-iltoina olemme muistelleet tapaamiamme japaninpystykovauroksia ja tutkailleet heidän sukutaulujaan ja terveystuloksia, jotta löytäisimme Utulle sopivan sulhasen. Nyt kun mietin tätä noin kahtakymmentä viimeistä viikkoa, joka on kulunut siitä, kun Utun juoksut alkoivat tammikuussa ja tänään, kun pennut ovat lähteneet. Siihen mahtuu paljon tapahtumia. Juoksujen alettua aloimme laskemaan päiviä ja kävimme progesteroni-määrityksessä tietääksemme parhaan astutusajankohdan ja sitten itse astutusreissut Mirjan luokse. Onnistuneen astutuksen jälkeen neljän viikon jänitys tiineydestä ja lopulta onnentunne tiineysultran näytöllä näkyvistä pennun aluista. Seuraavat viisi viikkoa syntymän odottelua. Tulevan emon ruokinnan muuttaminen ja ravinnon saannin lisääminen, madotukset ja emän riittävästä liikunnasta huolehtiminen, kun maha alkaa olla jo niin iso, ettei emä enää mielellään tekisi lenkkejä. Valmistautuminen synnytykseen, synnytys ja toive, että kaikki menisi hyvin ja syntyisi terhakoita pentuja ja pennut aloittaisivat imemisen heti ja emällä riittäisi maitoa koko imetysajan. Syntymän jälkeen kahdeksan viikkoa kasvun ihmettä. Masukipuisten pienten pentujen uneen tuudittamista yön myöhäisillä tunneilla, tahmeita sormia kiinteään ruokaan totuttamisessa ja pissalammikoiden siivoamista.  Pienen osan tästä kahdeksan viikon matkasta muutoksineen näette muutamana kuvasarjana B-pentueen sivuilla.   

Me toivomme B-pentueelle onnea ja seikkailuja. Teillä on aina paikka meidän sydämessä. Me tapaamme.

Alla oleva pienten tuhmien japsien pidätyskuvasarja on otettu 5.6.2020. 

23.5.2020

Kuvakooste pentujen ulkoilupäivästä.

10.5.2020

Hyvää äitien päivää Utulle tovoittavat sekä A- ja B-pentue. 

Valko- ja sinivuokot kukkivat ja koivun lehdet ovat puhjenneet. Samoin ovat kuusi japsipentua kasvaneet ja kehittyneet kevään kanssa yhtä aikaa. Tänään pennut ovat iältään kolme viikkoa ja neljä päivää. Elämä ei ole vielä kovinkaan vauhdikasta. Leikit ovat vielä lyhyitä spurtteja, hieman painiotteluita siskojen kanssa ja pyllähdyksiä peffalle tai kyljelle. Suurin osa päivästä menee edelleen nukkumiseen ja leikit kestävät noin parisenkymmentä minuuttia ennen kuin uni tulee. Kehitysloikat ovat kuitenkin päivässäkin yllätävän suuria.

Kyllä nämä pennut ovat vain suloisia. Turkkikin on niin pehmyt ja paksuuntuu vauhdilla. Kuuden tumman nappisilmäparin katse sulattaa sydämen. Oikeasta kohdasta pennun rapsuttaminen saa takajalan villisti takomaan taikka käynnistämään mopoa. Suloista.

Alla otetut kuvat ovat tältä aurinkoiselta äitienpäivältä. Onnea kaikille äideille!

22.4.2020

Utun pentue on tänään viikon ikäinen. Kuusi tyttöä kasvavat vauhdikkaasti. Kaikki pennut ovat jo tuplanneet painonsa. Vaaleanpunaiset kirsut ovat tummuneet mustaksi ja valkoinen turkki tuuhentuu päivä päivältä. Pienten päivässä ei vielä paljon tapahdu. Matka maitobaariin on lyhyt ja hanat ovat täynnä maitoa useasti päivässä. Ruokailun jälkeen on jälleen aika ryömiä pentulaatikkoa ympäriinsä etsien parasta nukkumapaikkaa. Välillä kaikki nukkuvat erillään toisistaan ja toisinaan taas kaikki ovat löytäneet saman nurkan laatikosta ja kasa on valmis. Vasta syöneen pennun pyöreää masua on sitten ihana silittää.

18.4.2020

Utu synnytti kuusi potraa ja reipasta tyttöä 15.4.2020. Synnytys meni hyvi ja pennut alkoivat imemään heti. Syntymäpainot olivat 240 ja 301 gramman välillä. Kaikki tyttäret ovat kasvaneet hyvin ja päivässä painoa on kertynyt keskimäärin noin 30g lisää. Utu on huolehtinut jälkikasvustaan hienosti. Utu on päästänyt Sheltti-Ruskamme myös hoitamaan pienokaisia. 

Kaikilla pennuilla on jo uusi koti tiedossa.