— D-pentue —


6.4.2021

"Hei me heilutaan taas mutta ei me kaaduta. Ehkä väsyttää vähän mutta nyt ei nukuta.
Hei me heilutaan taas mutta ei me kaaduta", laulaa Tiktak hitissään. Ja pennut vielä heiluvat ja kaatuvat. Tutisevin askelein ovat pennut oppineet kävelemään mutta vielä pyllähdellään kyljelleen. Reilun kolmen viikon ikäisille pennuille pentulaatikko on alkanut käydä liian pieneksi kävelyyn opettelemiseen. Pentulaatikon portin avaaminen saa pentueen siirtymään olohuoneen lattialle varovasti, kuin puntaroiden pentulaatikon turvasta poistumisen hyötyjä ja haittoja. Mutta uteliaisuus voittaa.

Pennut ovat kasvaneet paljon sitten viime kirjoituksen ja painoa on jo kertynyt jopa 1,3 kiloa. Silmät ovat avautuneet jo yli viikko sitten ja pennut ovat alkaneet ottamaan kontaktia sisaruksiin kuin ihmisiinkin. Pieniä kinasteluja ja kähinöitä on jo nähtävissä sisarusten kesken. Ja niitä pieniä suloisia haukahduksen tapaisia äännähtelyjä, että täällä me olemme ja haluamme tulla nähdyiksi. Pennut ovat niin suloisia, kun ovat oppineet istumaan ja katselevat maailmaa pienillä silmillään ja tuumaillen seuraavaa siirtoa.

Kaikki on pentueen kohdalla tähän mennessä mennyt erinomaisesti. Emällä on maitoa riittänyt ja pennut ovat kasvaneet vauhdilla. Ruokailun jälkeen pennut ovat irroittautuneet nisältä ja vain kierrähtäneet tyytyväisenä nukkumaan. Emä on mallikkaasti putsannut pentujen pippelit ja pyppelit. Viime päivinä pennut ovat alkaneet syödä jo kiinteää ruokaakin ja se on maistunut kaikille hyvin. Ruska emä on käynyt 2-3 kertaa yössä syöttämässä pentuja ja aina emän mennessä pentulaatikkoon, alkaa siellä sellainen liike ja vikinä, että kuka ennättää parhaalle nisälle. Tähän pentulaatikon elämään olemme aina heränneet ja menneet katsomaan, että kaikki pennut saavat varmasti osansa maidosta ja samalla emäkin on syönyt ruokansa. Välillä se tuntuu rankalta, kun olet hereillä 00:30, 03:00 ja 05:00 mutta mitäpä sitä ei tekisi pienten sheltin alkujen eteen.

"Ehkä väsyttää vähän mutta nyt ei nukuta", tuumivat pennut. Valveilla oloaika pitenee ja nukkumisjaksot lyhenevät. Pennuilla tuntuu olevan jo kiire päästä tutustumaan maailmaan, tepsutella pienillä tassuillaan kohti uusia asioita. Nämä pienet temmeltäjät ovat supersuloisia. Töissä ollessa sitä aina ajattelee, että mitähän ne pennut siellä touhuavat. Ja touhuavathan ne. Vielä on kuitenkin rauha maassa mutta jo viikon päästä on pennuilla vauhtia paljon, paljon enemmän. Eikä mikään pidättele tätä seitsikkoa.

Kuvissa pennut ovat syntymäjärjestyksessä.


19.3.2021

Lauantaina 13.3.2021 Ruska synnytti sheltti-pentueen. Seitsemän pientä terhakasta sheltin alkua syntyi pentulaatikkoomme, jossa aikaisemmin oli viettänyt pentuajan kennelimme kolme edellistä pentuetta. Kolme urospentua ja neljä narttupentua syntyi lauantai-illalla. Synnytys sujui hyvin ja pennut olivat terhakoita heti synnyttyään. Pentujen painot olivat 203 - 258 gramman välillä. Japsimme Utu valvoi synnytystä koko ajan pentulaatikon raunalla kuin antaen tukensa synnyttäjälle ja opasten meitä kätilönä toimineita. Ja hoitotätikin pääsi pentulaatikkoon Ruskan luvalla käymään seuraavana päivänä. Voi kuinka Utun häntä heilui, kun ensimmäisen kerran sai nuuhkaista uusia tulokkaita. Utun ja Ruskan ystävyyden ja luottamuksen side toisiinsa on uskomaton.

Ensimmäiset kuusi päivää on mennyt nopeasti ihastellen pentuja pentulaatikon reunalla. Neljä ensimmäistä yötä vietimme pentulaatikon vieressä vahtien, että pennuilla on kaikki hyvin. Heräsimme aina tarkistamaan pentujen ininän syyn vaikkakin emä oli hoitamassa jälkikasvuaan pentulaatikossa. Emäkin on ulkoillut jätäen pennut laatikkoon nukkumaan ja myös välillä nukkunut muuallakin keräten voimia hoitamiseen. Pennut ovat kasvaneet vauhdilla ja painokin on noussut osalla pennuista jopa yli 60 grammaa päivässä. Maitoa on siis riittänyt emällä. 

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.